项目有一个很长的对外展示立面,但空间沿着立面由小变大,导致这个长立面局部对应的室内功能非常狭窄。而我希望整个立面贯穿室内外,成为一个半透明的交互空间。顺应空间由窄到宽的变化,以此对应不同的空间使用状态,创造一种连续界面的互动性,而不仅仅是一个视觉展示界面。

The project has a long external display facade, but the space along the facade changes from small to large, which makes some part of the space too narrow to use. I hope that the whole facade will run through the interior and exterior, and become a translucent interactive space, adapt to the change of space from narrow to wide, I create a continuous interface of interactivity, not just a display interface.

▲几何形态入口与窗口 Geometric entrance and window

▲矩形窗户场景 Scene in rectangular window

我思考过一个场景:有一张长长的桌子,有的人围着他有说有笑的品尝着刚出炉的甜品,有的人认真的操作烘焙设备想要完成更多的有趣的甜品,而这张桌子承载了缤纷多彩的物品拉近了人与人之间的感情。方案把立面作为一张垂直的桌子,放置了不一样的几何体,作为对外入口,对外吧台,展示橱窗等功能,增添丰富性的同时赋予既定的功能。

I have thought about a scene: there is a long table, some people around it talking and laughing and tasting the newly baked desserts, other people seriously operate the baking machine to complete more interesting desserts, and this table carries a variety of goods, which brings people closer. In the project, the facade is regarded as a vertical table, with different geometry placed as the external entrance, external bar, display window and other functions.

▲概念分析 Concept analysis

▲主立面 main facade

▲吧台区与条形灯带 Bar and linear light

▲室外吧台 Exterior bar

外立面采用双层聚碳酸酯板,内部为艺术涂料与白色水磨石家具。整体外立面材料为半透明与灰白色等饱和度低的颜色,内部则采用红色绿色的撞色搭配,让内外有不同的视觉体验。

The exterior facade adopts double-layer polycarbonate board, and the interior is art paint and white terrazzo furniture. The overall facade is made of translucent and grayish white colors with low saturation, while the interior is made of red and green color, which makes the interior and exterior different visual experience.

▲立面几何关系 Geometric relationship of the facade

▲吧台对外视角 look outside from inside bar

▲定制水滴桌与背景墙 Custom drip table and background wall

▲平面 plane

项目信息——

项目名称:宇宙是甜的甜品店

建筑师:毛伟伟

摄影:毛伟伟

联系方式:259390776@qq.com

项目地址:深圳市南山区

主要材料 :半透明白色聚碳酸酯板,艺术涂料,本色拉丝不锈钢灰白色水磨石

建筑面积:150平方米

完成时间:2020年

Project Inofrmation——

Project Name:universe is a sweet dessert shop

Architect:weiweimao

Photography:weiweimao

Email:259390776@qq.com

Project address:Nanshan District, Shenzhen

Main materials:translucent white polycarbonate board, art coating, natural color drawing stainless steel, gray white terrazzo

Building area:150 square meters

Completion time:2020